De Berlijnse muur: 25 jaar na de val - Travel lifestyle.nl
5597
post-template-default,single,single-post,postid-5597,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

De Berlijnse muur: 25 jaar na de val

Het is koud. Er ligt sneeuw op straat en mijn adem creëert wolkjes in de koude winterlucht. Ik slenter door de straten van Berlijn. De zon schijnt, de lucht heeft een felblauwe winterse kleur. Ik loop langs de East side gallery, Alexanderplatz en de Brandenburger Tor. Berlijn is een stad waar de schoonheid niet altijd voor het oprapen ligt. Een stad die zich niet makkelijk laat veroveren. Grauw, soms zelfs. Maar ik ben fan. De prachtige hoge huizen, de relaxte koffie- en eettentjes en de fijne vibes maken Berlijn voor mij een stad die niet gauw verveelt. Maar vandaag vind ik de stad ook mooi. Alle kleuren van de stad steken af tegen de blauwe lucht. En voor een buitenstaander doet in dit licht niet veel meer herinneren aan de hoge betonnen muur die Berlijn ooit verdeelde tussen West en Oost. Maar wat moet het raar geweest zijn. En wat moet het vreselijk naar geweest zijn. Die muur die daar ineens stond. Die van de ene op de andere dag families scheidde. Vrienden scheidde. Liefdes scheidde. Ruim 45 kilometer lang. Meters hoog. En vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de muur viel. Dat West en Oost weer samenkwamen. Al bestaat de grens tussen West en Oost stiekem nog steeds. En blijven de verschillen. En ook al leek op die blauwe, zonnige dag geen wolkje aan de lucht; de betonblokken, stukjes muur en een rode lijn op de grond doen je beseffen dat die muur, die grens, tot 25 jaar geleden toch wel heel erg echt geweest is.

Ik was in 2013 voor het laatst in Berlijn, maar kon de 25-jarige herdenking van de val van de muur vandaag toch niet aan me voorbij laten gaan. De lichtgrenze dwars door de stad is, ondanks alles, verbijsterend mooi. Bijzonder Berlijn. Dat was zo. En dat blijft zo.

Happy Sunday!

Enne, stay tuned voor een leuke winactie. Iets met wereldkaarten enzo ;-)

Tags:

7 Comments

 • Eva

  10.11.2014 at 20:02 Reply

  Bijzonder Berlijn <3

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   12.11.2014 at 21:27 Reply

   <3

 • Laura - What about her

  12.11.2014 at 21:07 Reply

  Mooi! Ik was laatst in Berlijn (voor het eerst) en ik vond het niet zo. Dus ik moet terug, want ik vind dat ik wel wel zo moet vinden.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   12.11.2014 at 21:28 Reply

   Haha nee joh! Zo veel mensen, zo veel wensen. Ofzo ;-) Zoveel leuke plekjes op de wereld. Maar mocht je teruggaan, let me know. Ga ik ook mee <3

 • Sheelagh

  17.11.2014 at 13:34 Reply

  Je verwoord precies mijn Berlijn-gevoel. Prachtig geschreven, en het is inderdaad een heerlijke stad!

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   26.11.2014 at 20:22 Reply

   Lief van je, dankjewel! Fijn om een likeminded Berlin lover te treffen haha!

 • jamey

  09.12.2014 at 13:36 Reply

  heel mooi geschreven

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.