Hoe Amerika mijn hart brak - Travel lifestyle.nl
6144
post-template-default,single,single-post,postid-6144,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Hoe Amerika mijn hart brak

Twaalf jaar geleden. Met mijn 17 jaar beland ik in een rijtjeshuis in Philadelphia. Hier geen oprijlanen. Hier geen slaapkamers met een eigen badkamer. Hier geen glamoureuze plaatjes als op tv. Nee, dit is het echte Amerika. Het Amerika van miljoenen. Een overheid zonder oog voor al die kinderen die in armoede opgroeien. Al die daklozen op straat. Niet eens oog of hart voor de veteranen die met geamputeerde benen in een rolstoel op straat zwerven. Mentaal en fysiek helemaal op. Gevangenissen puilen uit. Nee, voor een sociaal vangnet van de overheid moet je niet in Amerika zijn. Maar is dat zo erg? Bij gebrek aan het een, onstaat iets anders, leerde ik al snel. Dat gevoel van saamhorigheid. Die ‘community’ die er altijd is. Dat liefdadigheidswerk. De inzamelingsacties. Altijd begaan met de ‘less fortunate’.

En de onbegrensde mogelijkheden. In Amerika kan alles. Maar niet iedereen kan alles. Er zijn prachtige succesverhalen van mensen die niks hadden en zich ontwikkelden tot succesvolle ondernemers. Maar ook schrijnende voorbeelden van mensen die door domme pech op straat komen te staan. Een land van uitersten. Waar liefde en ‘haat’, zeker ook voor mij, heel dicht bij elkaar komen. Want hoe kan het dat er zoveel mensen op straat leven in het rijkste en machtigste land ter wereld? Hoe kan het dat studenten met een niet af te betalen studieschuld van de uni komen? Hoe kan het dat er miljarden wordt uitgegeven aan verkiezingscampagnes, terwijl er kinderen zijn die niet weten of ze ‘s avonds een warme maaltijd krijgen?

Die verandering. Die wanhopige kreet om verandering die deze uitslag laat zien. Ik snap het. Maar komt die er nu wel? Obama probeerde het. Maar met nog honderden, zo niet duizenden andere individuen, en bedrijven, die het spel spelen, is daar meer voor nodig. En de polarisatie, de verdeeldheid, die nu meer dan ooit duidelijk is, zal daar waarschijnlijk niet aan bijdragen.

Amerika brak mijn hart vannacht. Het land en de sporen die mijn jaar in Philly achterlieten, houden me al 12 jaar bezig. Hoe het zover heeft kunnen komen, is mij nog steeds een raadsel. Tientallen documentaires, debatten en artikelen later, blijf ik het gewoon ongelooflijk bizar vinden.

Ik werd vanochtend niet wakker in een andere wereld. Nee, we hadden een ‘front row seat’ voor onze tv. De hele nacht lang. Gewapend met Twizzlers, rootbeer en pretzels. Met kriebels in onze buik “want een historische gebeurtenis” lag voor ons. Toch zagen we elk uur vol verbazing de wereld weer een stukje lelijker worden. Want hoe erg je Hillary ook vindt; een racistische, xenofobe, seksistische en liegende president is nooit een oplossing.

Nee, dit keer geen mooie plaatjes. Geen mooie verhalen. Geen mooie tips. Alleen dit en die lelijke ontwikkeling van vannacht die me verbouwereerd, geshockeerd, en stiekem wat verontrust, achterlaat.

Hoe het nu verder gaat? Geen idee. Al zal de wereld er weer een beetje anders uitzien. Na een nacht zonder slaap gooi ik het liefst de handdoek in de ring. Maar als ik dat doe, als we dat allemaal doen, dan wint angst het. Dan wint xenofobie het. Dan wint racisme het. En dan wint die grote kloof nog meer terrein. Daarom recht ik mijn rug. Klaar om de wereld een beetje mooier te maken. Mensen weer een beetje dichter tot elkaar te laten komen. Al is het vandaag niet meer dan een glimlach of een open gehouden deur. Wij kunnen dit. “Might fool me once, won’t let you trick me twice, no.”

15 Comments

 • Anouk

  09.11.2016 at 07:58 Reply

  Kippenvel Michelle <3.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   09.11.2016 at 08:26 Reply

   <3 <3 <3

 • Lisa klaverstijn

  09.11.2016 at 08:13 Reply

  Mooi opgeschreven Michelle! Liefs

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   09.11.2016 at 08:26 Reply

   Dankjewel lief nichtje! X

  • Lotte

   09.11.2016 at 16:37 Reply

   Helemaal eens Lies!

   • Michelle | Travel lifestyle.nl

    27.12.2016 at 12:34 Reply

    <3

 • JM

  09.11.2016 at 09:18 Reply

  Mooi gezegd. Wat een zwarte dag.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   09.11.2016 at 10:21 Reply

   Thanks sweety <3 helemaal eens!

 • Job Vogel

  09.11.2016 at 09:38 Reply

  een vriend van mij schreef dit:

  “WOW! I have a new renewed belief in America! The Silenced Majority finally woke up. For my Facebook friends who are scratching their heads wondering how the Hell this could happen….. In my view, it is not about the man, it’s not about Trump, it’s not about a political party. It is about a movement! It’s a movement that is tired of the Corrupt Self Serving Establishment. Tired of both the Demican and Republicrat Establishment. Tired of the corruption. Tired of the double-talking phony career politicians (both Demican and Republicrat) “serving” the people while our taxes go up, our debt increases, our liberties slowly get eroded away, while they get rich and “we the people” go further in debt in a cesspool of political collusion through endless wars where the only real winners are Wall Street and the military industrial complex that in turn finance the campaigns of these corrupt career politicians. Hillary was the poster child of exactly that corruption, and the majority of Amaricans saw through the facade created and maintained by the Government / Media Complex. Washington DC is broken. Politicans have lost touch with the REAL America, and this is an uprising! It takes and outsider of the Establishment break this chain. As flawed as Trump is, he is an outsider who took on the Government Media Complex and won. It is BECAUSE of the broken system that someone like Trump got elected. I say Hallelujah!”

  wellicht dat dit de lading dekt…

 • Kim

  09.11.2016 at 10:44 Reply

  I get you.. Zelf ook een half jaar in pennsylvania gewoond. En jeetje..

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   27.12.2016 at 12:34 Reply

   Jaaa, dat kan ik me nog herinneren inderdaad :) Dankjewel voor je reactie!

 • Evelyn

  09.11.2016 at 15:09 Reply

  Mooi verwoord Mich <3

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   27.12.2016 at 12:34 Reply

   Thanks sweety! X

 • Flash-backpack #2: terugblik op november

  02.12.2016 at 14:15 Reply

  […] en hoe gigantisch de contrasten zijn in dit land. Michelle van Travel Lifestyle verwoord in haar blog op een prachtige manier wat haar gevoel was bij de verkiezingsuitslag. Een gevoel dat ik heel goed […]

 • Deze reisblogs moet u lezen in 2017 deel 2! - Visumvoor.com

  07.03.2017 at 19:24 Reply

  […] jij om een tussenjaar te nemen in bijvoorbeeld Amerika? Lees de blog over hoe Amerika het hart van Michelle brak en ook jij wilt gelijk […]

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.