Hoe reizen voor mij niet vluchten is - Travel lifestyle.nl
3495
post-template-default,single,single-post,postid-3495,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Hoe reizen voor mij niet vluchten is

Als ik reizen en vluchtgedrag intyp bij Google krijg ik maar liefst 40.000 hits. En je hoort het vaker; waarom reis je? Moet je ergens voor weglopen? Of ergens naar toe vluchten? Zo’n vraag roept bij mij al snel een heftige allergische reactie op. Nee, natuurlijk niet! Maar het zet me wel aan het denken. Waarom ga ik eigenlijk weg? Is er echt nergens waar ik voor wegren? Veel mensen grijpen een verbroken relatie, stress, sleur of een unhappy mind aan om te reizen. Er even tussenuit. Even lekker weg. En ik geef ze geen ongelijk. Maar wegrennen van iets heeft voor mij nog nooit iets opgelost. Integendeel; dat zwarte gat wordt daarna alleen maar groter. Als ik hier niet gelukkig kan zijn, ben ik dat op een bounty eiland ook niet. Geluk zit in je. Geluk ben je. En dat neem je mee. Waar je ook gaat.

En dat gelukkig zijn gaat niet altijd even makkelijk. Nee, er zijn dagen waarop alles stom is. Hier, maar ook op reis. Van die dagen dat de hele wereld zich tegen jou lijkt te keren en je alles door een donkergrijze in plaats van die mooie roze bril ziet. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Ieder mens heeft zijn ding. Niks is perfect. Hier niet. Op reis niet. En toen ik dat eenmaal besefte was ik al een heel eind. En hoe fijn is dat. Dat je gewoon kan huilen op reis. Dat je het moeilijk kan hebben. Dat je het moeilijk mag hebben. Dat dingen kunnen tegenvallen. Dat je kan leren, zo veel kan leren. En dat je ervaringen meeneemt. Je hele leven lang. Dus waarom reis ik?

Nieuwsgierigheid. Het gevoel van vrijheid dat ik nergens anders ervaar. Relativeren. Genieten. Mezelf uitdagen. Mezelf op de proef stellen. Delen. Herinneringen maken met de love of my life. Met mijn familie. Vriendinnen. Reisgenoten. Of gewoon met mezelf. Voelen dat je leeft. Pure dankbaarheid. Avontuur. Grenzen verleggen en uit die comfort zone stappen. Andere mensen leren kennen. Anderen culturen beleven en andere landen ervaren. Reality check. Ik hou ervan. Ik zou ook niet meer zonder kunnen. Noem het wanderlust, noem het reiskriebels, noem het reisvirus. Maar ik neem het mee.

En heb ik al die nieuwsgierigheid en dankbaarheid hier dan niet? Zeker wel. Gelukkig wel. Maar door te reizen zet ik alles nog meer in perspectief. En leef ik nog intenser. Het maakt me gelukkig. Het maakt me heel. En daarom doe ik het nu. Stel ik het niet uit. Dingen die je gelukkig maken moet je doen. En kansen moet je met beide handen vastpakken. En dan niet meer loslaten.

Als ik terugkijk op mijn leven, of zelfs maar op de afgelopen weken, moet ik dan vluchten voor iets? Moet ik wegrennen? Moet ik mijn tas pakken en als een malle het eerste beste vliegtuig inspringen? Nee, behalve voor die zeikende mede-reizigers op het station als de trein vijf minuutjes later komt en voor die lullige router die mij geen internetverbinding meer wilde geven hoef ik niet weg te rennen. Dus als dat alles is. Hier is het leven mooi. Ik ben een intens gelukkig en dankbaar mens. Elke dag weer. Okee, bijna elke dag dan ;-) Maar dat komt ook doordat ik weg geweest ben. Omdat ik reis.

“Coming back to where you started is not the same as never leaving.” Dat vind ik mooi. Ik las dit jaren geleden voor het eerst. En had gelijk een gevoel van herkenning. Reizen maakt je rijker. In alle opzichten. Okee, behalve je bankrekening dan. Maar eenmaal weggeweest, is je wereld nooit meer dezelfde. De mensen niet, de geuren niet, de kleuren niet. En eigenlijk is dat helemaal niet erg. Sterker nog, die wereld is stiekem veel mooier.

PS Sorry, ik had geen internet en lief was van het weekend in NL en ik werkte elke dag en ik deed allemaal leuke en blije dingen en toen had ik geen tijd meer om bij de Starbucks te gaan zitten bloggen. En sorry voor de volgers die weg zijn en nog meer sorry en dankbaarheid voor de volgers die gebleven zijn!  Ik kom heel gauw weer langs bij jullie. Missed you guys! Oja, en Evey: gefeliciteerd met je scratch map. Hij komt zo snel mogelijk je kant op! Liefs voor jullie!

13 Comments

 • SanneWierda

  02.04.2014 at 21:46 Reply

  Wat een mooi artikel! <3 Ik ben het helemaal met je eens, reizen betekent niet automatisch dat je ergens voor wegrent. Het fijnste van reizen vind ik misschien zelfs wel thuis komen. Lekker weer in je eigen bed slapen en vrienden en familie over je reis vertellen.

 • Eva

  04.04.2014 at 12:04 Reply

  Wat mooi geschreven Michelle! Je hebt ook echt heel erg gelijk: de beste reden om te reizen is omdat het iets is waar je gelukkig van wordt. Oke, reizen om te vluchten kan soms ook best dingen oplossen of verhelderen maar niet op de lange termijn. En als je dingen doet waar je hart ligt, levert dat zoveel meer op, zoveel meer moois en bijzonders maar ook zoveel meer levenslessen.

 • Aurelie

  05.04.2014 at 12:02 Reply

  Zo mooi geschreven, wauw. Ik heb nog lang niet zoveel reizen gemaakt als jij, maar ik kan me helemaal vinden in het stukje dat reizen je leven rijker maakt. Door zoveel op andere plaatsen in de wereld te zijn, ga je je eigen leven thuis ook helemaal anders bekijken.

 • Laura

  05.04.2014 at 13:31 Reply

  Wat een mood stukje heb je toch weer geschreven <3
  En je hoeft helemaal geen sorry te zeggen! Soms heb je gewoon belangrijkere dingen aan je hoofd :)

 • Sas

  05.04.2014 at 13:57 Reply

  Erg mooi stukje is het geworden! :)
  En een sorry is helemaal niet nodig hoor.. Soms zijn andere dingen even belangrijker… en leuker ;)

  Ik blijf je lekker volgen

 • Natasja

  05.04.2014 at 15:28 Reply

  Ontdekken dat sommige dingen op reis precies hetzelfde zijn als thuis was voor mij een van de grootste openbaringen. Dat leerde ik dan wel tijdens mijn eerste lange soloreis, die ik maakte omdat ik dertig werd en dus stiekem wel een beetje wegrende van ‘thuis’ :’) Maar heb er zoveel van geleerd, zowel op reis als nu nog steeds dat ik het nog steeds een van mijn beste beslissingen ooit vind.

  Enne, hooooi! Still following hoor!

 • Marcella

  05.04.2014 at 20:32 Reply

  Moooooi geschreven! En ik ben het zo met je eens. Nu wil ik weer op reis, het is zo heerlijk en fijn. Nieuwe ervaringen op doen en genieten, wauw. Lief, jouw reacties op mijn site. Erg fijn om te lezen. Geniet van je zondag! XX

 • Ellen

  13.04.2014 at 07:23 Reply

  Heel mooi geschreven!!! En helaas inderdaad de bankrekening, maar ik geef het liever aan de ervaringen uit dan aan een nieuwe telefoon

 • Linda

  13.04.2014 at 09:32 Reply

  Helemaal waar en heel mooi geschreven. En joh, gewoon leven en genieten is altijd belangrijk dan erover bloggen. Die volgers komen wel weer terug.

 • Anouk

  13.04.2014 at 09:57 Reply

  NATUURLIJK BLIJF IK LEZEN! Geen sorry zeggen. De posts die je schrijft zijn zoooo leuk!! Echt.. ik geniet er altijd van! Mooi geschreven weer, en zooo eens. Geniet van je zondag lieverd.

 • kim

  13.04.2014 at 19:09 Reply

  voor jouw verhaaltjes kom ik altijd terug! ;) mooi artikel! Mensen die niet willen reizen – of iig niet lang ofver weg – vragen mij ook weleens waar ik voor vlucht of dat ik ‘mezelf moet zoeken’ ofzo. Ik snap dat niet helemaal. Ik reis gewoon omdat ik dat leuk vind en omdat ik er kriebels van in mijn buik krijg! :)

 • Laura - What about her

  23.04.2014 at 11:12 Reply

  Wat een prachtig artikel. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik precies voel wat je voelt. I FEEL YA! Mooi.

 • Patrick Van Caesbroeck

  22.05.2017 at 05:11 Reply

  Hallo, heel erg leuk dat je zo graag reist. Reizen is immers uniek. Maar mag ik toch net een iets andere mening hebben? Als ik eerlijk ben, betekent reizen voor mij ook een stukje vluchten… Ik presteer veel uren in het dagelijkse leven en heb veel stress en daarom daarom trek ik er elke 3,5 maanden op uit. Dan ontvlucht ik dit alles en kom ik terecht in een andere, zeer interessante wereld, die me voor een stuk ook met beide voeten weer op de grond zet. Het liefst ga ik dan naar landen waar de mensen anders leven en waar de natuur belangrijk is.Daar kan ik me uitleven, aan unieke activiteien deelnemen en volop genieten. Dat maakt het leven de moeite waard en daardoor worden mijn batterijen keer op keer weer opgeladen. Maar het belangrijkste is dat reizen voor ons allemaal heel erg belangrijk kan zijn, ook al benaderen we het vanuit een iets andere hoek. De Chinese wijze, Confucius, zag het misschien ietwat extreem en beweerde dat 1 mijl reizen beter is dan 100 boeken te lezen…

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.