10x tips voor reizen in Nieuw-Zeeland - Travel lifestyle.nl
2609
post-template-default,single,single-post,postid-2609,single-format-standard,hazel-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.0.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

10x tips voor reizen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Voor altijd in mijn hart. Wat was het fijn en wat was het mooi. Uren rijden over de bochtige wegen zonder iemand tegen te komen. Om de tien minuten stoppen voor het ene na het andere mooie uitzicht. De stranden, de gletsjers, de bergen, de vulkanen, de steden, de meren. Ik kan je duizend foto’s laten zien, maar het is niet hetzelfde. Nieuw-Zeeland moet je beleven.

Je backpack eindelijk neer kunnen zetten in Bamber House Auckland na twee dagen gevlogen te hebben, de wind door je haar voelen tijdens de Tongariro crossing, de geur van verse koffie en scrambled eggs opsnuiven in de cafeetjes, het prachtige uitzicht over Lake Tekapo bekijken, stil worden van het betoverende uitzicht in Abel Tasman national park, het water in je gezicht voelen tijdens een zeiltochtje, drankjes doen met kiwi’s in een vage bar in Kaikoura, zeehonden kijken langs de kant van de weg, je hart doen breken bij het aanzicht van Christchurch, je handen vies maken tijdens WWOOF-en, een traantje wegpinken bij het verlaten van de Otago peninsula, heel hard meezingen met de radio, na dagen zuinig aan en camping-meals genieten van een bacon & egg toastie en warme chocolademelk met marshmallows, ‘s nachts samen wegkleumen onder de dekens en de volgende dag je hele lichaam weer laten opwarmen in de zon, verliefd worden op de gigantische hoeveelheid sterren aan een heldere en koude hemel, genieten van de vrijheid, van de schoonheid en van elkaar. Samen herinneringen maken voor het leven. Samen deze pracht van een reis delen. Samen intens gelukkig zijn. Daar in dat mooie Nieuw-Zeeland.

Oh boy, hoe graag ik weer terug zou willen. Mocht jij nu ook willen gaan? Dan komen onderstaande tips misschien van pas. Enjoy!

WWOOF New ZealandMoeraki New Zealand West Coast New Zealand Omarau New Zealand Omarau New Zealand WWOOF New Zealand WWOOF New Zealand New Zealand New Zealand

1. Bring more money – Nieuw-Zeeland is duur. Niet eens zo heel veel duurder dan NL. Maar eten in de supermarkt en buiten de deur slaan al een groot gat in je budget. Tel daar het geld voor overnachtingen, vervoer en activiteiten bij op en een budget van 75 euro per dag per persoon is helemaal niet onrealistisch. Of veel. Daarmee zit je zelfs heel erg aan de onderkant. Wil je uit vliegtuigen springen en met helikopters vliegen? Dan ben je zeker een paar honderd euro per activiteit kwijt. Let daar dus op als je je budget samenstelt.

2. Get your own wheels – Vrijheid blijheid. Zeker met een eigen camper of auto met tentje (note: in april en mei is dat laatste niet echt een optie meer). Er gaat niks boven wakker worden op een DOC camping (waar je, afhankelijk van de faciliteiten die kunnen verschillen van alleen een wc tot plekken met warme douches, voor weinig tot geen geld wakker kan worden met het mooiste uitzicht). Zomaar de auto neer kunnen zetten bij een magisch plekje of picknicken op dat verlaten strandje; met je eigen bakkie kom je overal. Mocht je geen rijbewijs hebben of liever niet zelf rijden, dan bieden de Stray bus of Magic bus (georganiseerde tours) of de Naked bus (goedkope lijnbus) zeker een uitkomst. Vrolijke buschauffeurs bij de Naked bus helaas niet altijd gegarandeerd ;-)

3. Neem de tijd – Nieuw-Zeeland lijkt misschien klein, maar met twee weken doe je jezelf (en het land!) echt tekort. Wij waren er ruim acht weken, waarvan 3 weken WWOOF-en en reizen met het vliegtuig en 5  weken rondreizen, maar dat was stiekem nog te weinig. Al kun je met 4 weken een heleboel moois zien, het blijft keuzes maken. Wij hebben er voor gekozen om niet alles te zien maar gewoon rustig rond te rijden en de tijd te nemen voor alles. Zo krijg je misschien niet het hele land mee; het reist wel een stuk fijner en je hebt veel meer het gevoel het land te kunnen ervaren.

4. Reis van boven naar beneden – Het makkelijkste is om in Auckland te beginnen en vanuit daar naar beneden richting het Zuidereiland te rijden. Veel mensen vinden het Zuidereiland ook mooier dan het Noordereiland. Voor mij was het niet zo zeer mooier; wel veel meer diversiteit en minder mensen.

5. Boek je eerste 2 nachten in Auckland – Als ik lang moet reizen of ergens ‘s avonds laat aankom vind ik het fijn om alvast een plekje te hebben waar ik naar toe kan. Misschien niet zo avontuurlijk, maar met mijn backpack op mijn rug en bijna omvallend van vermoeidheid ben ik altijd wel weer blij met mezelf als ik deze keuze gemaakt heb. In het geval dat je in een keer vliegt van Nederland naar Nieuw-Zeeland en minimaal anderhalve dag later pas aankomt, boek dan niet een maar twee nachten. Wij baalden enorm dat we met onze mega jetlag voor 10.00 uur ‘s ochtends weer het hostel moesten verlaten en op zoek moesten gaan naar een nieuw onderkomen (waar we alsnog ‘s middags als een blok in slaap vielen ;-)).

6. Gebruik het internet in de bibliotheek – Voor een westers land is er iets serieus mis met het aanbod aan wifi in Nieuw-Zeeland. Je kunt op veel plekken in hostels, campings en hotels wel een kaartje kopen, maar dat is vaak heel duur. Het beste internet vonden we op het vliegveld van Auckland (maar daar wil je niet 4 weken doorbrengen) en in de bibliotheken. De bieb in Dunedin en Wellington bijvoorbeeld; gratis wifi-heaven in Nieuw-Zeeland. Maar ach, die paar maandjes unplugged was stiekem ook wel een feestje!

7. Schaf een kortingskaart aan – Het is o zo burgerlijk en wij kwamen er ook veel te laat achter, maar een kortingskaart van bijvoorbeeld Kiwi campings of BBH hostels kan je veel geld schelen. De mensen in Auckland waren lief en gaven ons de korting zelfs zonder kaart, maar de keren dat we op kiwi campings stonden, betaalden we gewoon de volledige prijs. Dit terwijl je bij elke camping korting krijgt plus korting op bepaalde activiteiten en, misschien wel het belangrijkste, korting op de ferry crossing tussen het Noorder- en het Zuidereiland.

8. WWOOF – Als je Nieuw-Zeeland en haar kiwi’s echt wil leren kennen, ga dan WWOOF-en. Een paar weken tegen kost en inwoning werken op een boerderij is echt een toffe ervaring en draagt bij aan een hele mooie reis.

9. Vind je eigen hotspot – Ga niet altijd blindelings af op je LP. Zeker, ik zou hem voor geen goud willen missen, maar Nieuw-Zeeland is heel erg geschikt om op zoek te gaan naar je eigen pareltjes. En volg ook zeker het advies van locals: they really know best!

10. Comparison is the thief of joy – Wat je ook doet, vergelijk je reis niet met die van anderen. Er zal altijd wel iemand zijn die langer weg kon, meer geld had of net die prachtige dag had waar jij regen had. But who cares? Jouw reis wordt gemaakt door jou. En alleen daarom al is het de allermooiste reis van de wereld!

AkaroaLyttelton and the Banks PeninsulaSailing NorthlandTe Arai beach Te Arai beachChristchurch Christchurch Christchurch

4 Comments

 • Daphne - It's Travel O'Clock

  28.04.2014 at 06:33 Reply

  Memory Lane! Pfff… Ik zou ook zo graag weer terug willen. Helaas had ik maar 2.5 week en wilde ik dus wel zoveel mogelijk zien. Volgende x dus minstens een maand en rustig aan doen.

 • Sheelagh

  28.04.2014 at 22:11 Reply

  Oh my, zulke prachtige foto’s! Ik wil die caravan!

 • Marcella

  30.04.2014 at 19:19 Reply

  Heerlijke blog, fijn om weer over Nieuw-Zeeland te lezen! Ik heb er net gisteren over geblogd, maar er over blíjven is fijn. Vooral jouw laatste tip is the best: geniet vooral van je eigen reis. Als je vergelijkt met anderen ben je altijd net op dat ene plekje niet geweest. Ik heb nog een tip toe te voegen. Dit jaar was 1 van de 2 ferries van het Noordereiland naar het Zuidereiland eruit. Dan is vroeg boeken wel essentieel. Oh, en wij hadden wel maar 1 nacht in Auckland, maar reden vanaf daar door naar de Bay of Islands. De rust en ruimte dus, erg fijne keuze!

 • Janneke

  03.05.2015 at 21:01 Reply

  Hoi Michelle,

  Wat een heerlijke verhalen over NZ en voor ons heel fijn om vooraf al lekker weg te zwijmelen bij je prachtige foto’s. Wij hebben een camper bij Jucy gehuurd en ik heb pas al de Wikicamps-app gedownload voor NZ. Maar er zijn dus genoeg spots waar je gratis of voor een klein prijsje kunt overnachten met een camper(tje)? Ik zie een heleboel free spots op de app staan, maar vraag het me toch even af, haha! Vrienden van ons zijn namelijk ook geweest en die hebben veelal op de campsites gestaan waar ze behoorlijk wat geld moesten betalen om te overnachten.

  Hoor het graag van je!

  Groetjes,

  Janneke

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: