3x dingen die ik nooit meer zal doen op reis - Travel lifestyle.nl
4968
post-template-default,single,single-post,postid-4968,single-format-standard,hazel-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.0.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

3x dingen die ik nooit meer zal doen op reis

Zeg nooit nooit. Maar er zijn van die dingen die je liever niet een tweede keer doet. Van die fouten die je als het even kan niet nog een keer wilt maken. Die ervaringen waarvan je zegt: eens maar nooit weer, en niet omdat ze nou zo geweldig uniek waren. Iets met een ezel en dezelfde steen. Well, you get the point ;-)

Als beginnend, en ook meer ervaren (damn, who am I kidding) reiziger doe je wel eens domme dingen. Of let je even niet zo goed op. Of pak je dingen gewoon niet zo handig aan. Als ik terugkijk op mijn buitenlandse avonturen (en oh, ook hier in Nederland hoor, maar daar hebben we het maar niet over), kom ik best wat momenten tegen waarvan ik denk: ai, niet zo slim Michelle. Onderstaande fouten maak ik dus liever niet nog een keer. Hoewel, het levert altijd wel een mooi verhaal op natuurlijk. Dat dan weer wel.

Mt. Eden Auckland Auckland Auckland Bamber House AucklandTongariroAkaroa

1. 40 uur achter elkaar reizen

Gaar druk ik op het schermpje in de stoel voor me. De afstand die het vliegtuig nog af moet leggen is groot. Veel te groot. Voor mijn gevoel zijn we al een dag onderweg. En dan besef ik me dat ik niet eens overdrijf. Toen we na ruim 11 uur vliegen euforisch aankwamen op Bangkok airport lachten we nog en genoten we van ons watermeloensapje. Eenmaal in Taipei wilden we alleen maar een bed. En een douche. In Sydney vlogen we over het opera house en de beroemde brug (zo gaaf om te zien!). En toen we na bijna twee dagen reizen in Auckland ons bed inkropen waren we bijna te moe om te beseffen dat we er eindelijk waren. Behalve de vermoeidheid na zo’n lange tijd reizen viel het me vooral zwaar dat ik op al die fantastische plekken niet wat langer kon blijven. Thailand, Taiwan en Australië zijn geen plekken waar ik elke dag kom. En vliegvelden zijn overal hetzelfde. Nee, voortaan verlengen we die stopovers gewoon met een paar dagen. Of weken.

Chichen ItzaMexicoMeridaMexicoChichenMexicoBeach

2. Iemand met je koffer aan de haal laten gaan in Mexico

Verkreukeld en kapot van een lange vlucht zet ik voor het eerst voet op Mexicaanse bodem. Na een halve zenuwinzinking bij de douane waar ik op een knop moet drukken voor het wel (rood licht) of niet (groen licht) overhoop laten halen van mijn koffer en een vage doktersinspectie (jaja, die Mexicaanse griep), loop ik naar buiten waar de hitte als een deken om mijn Hollandse botjes slaat. Wankelend op mijn benen doet het me na precies drie seconden beseffen dat een mannetje babbelend in het Spaans er al vandoor gaat met mijn koffer. Wacht. Nee. Wait. Nee. Espera. Ofzo iets. De man staat al lachend bij zijn taxi. Ik neem de bus. Dus ik wil mijn koffer graag terug. Eerst betalen. De beste man heeft natuurlijk niet voor niks die 50 meter met mijn koffer afgelegd. Vergeet het maar. Na wat heen en weer gezeur mag ik mijn koffer dus toch gratis meenemen. My gaaawd. Beginnersfoutje.

Sowieso zou ik wat dingen nu anders aanpakken. Een crappy hostelkamer zonder ramen en zonder airo maar met een plat dak staat garant voor benauwde nachten. Daar hoef je niet eens die nacht voor af te wachten. Dus ook niet midden in de nacht door vage straatjes met vage kroegen vage hotelkamers te gaan zoeken tot je iets gevonden hebt waar je wel adem kunt halen. En als iemand je eenmaal zijn stomme tapijtenwinkel in heeft weten te praten, kost het heel veel tijd om er weer uit te komen. Zonder iets te kopen. Schouderklopje. Verder zou ik er zo weer heen gaan hoor. Die stranden. Dat eten. De cultuur. Met zusjelief door de straten van Mérida struinen. Samen Mexicaanse sushi eten. Sjaaltjes en oorbellen scoren in authentieke winkeltjes. Fijn!

Edinburgh Edinburgh Edinburgh Edinburgh Edinburgh

3. Zonder kleingeld de bus instappen in Edinburgh

Het regent pijpenstelen. Al twee uur lang. Nadat we met de taxi zijn gedropt bij ons Wimdu-kamertje, hebben we stiekem wel behoefte aan een pub. En eten. En bier. En niet per se in die volgorde. Zonder paraplu (de optimisten) trekken we de deur achter ons dicht en pinnen we snel wat centjes. We gaan bij een bushalte staan waarvan we erop gokken dat die wel richting de Grass Market gaat. Zoals altijd in Schotland raak je aan de praat met een mannetje dat ook bij de bushalte staat. Of hij ook met de bus moet? Nee, dat niet. Als hij na een paar minuten zijn vrienden tegenkomt (de bushalte is kennelijk ook een meeting point) verdwijnt het mannetje dan ook weer in de regen.

De bus komt de hoek om rijden. We springen tussen de regendruppels door en over de plassen heen de bus in. That’s 3,40 please. Ik geef hem een briefje van tien. De buschauffeur kijkt alsof hij water ziet branden. I need change. En hij wijst naar iets dat er uit ziet als een rechthoekige en doorzichtige fooienpot. Ik wil mijn tientje opvouwen en erin stoppen, maar de man is onverbiddelijk. Exact change. Hij lacht niet meer. You can keep the money. Probeer ik nog. Maar weer schudt de buschauffeur zijn hoofd. Ik lach lief in de hoop dat we gratis met de bus mee mogen. Maar ik vergeet dat regen heel normaal is daar. Zonder pardon zet de buschauffeur ons de bus uit. Geen gepast geld, geen ritje. Wat een ass. Als twee zielige en hele natte hoopjes kunnen we gelukkig met een taxi mee. Als we daarna aan een paar heerlijke biertjes zitten, is alles vergeten en zijn alle Schotten weer lief. Maar mooi dat ik voortaan altijd kleingeld bij me heb.

En de dingen die ik juist wel weer zou willen doen? Terug naar Nieuw-Zeeland! Abso-freaking-lutely. En terug naar Philly. Weer naar Edinburgh. Plus zo’n masterlijk weekend in Center Parcs met mijn jaarclub lijkt me ook wel weer wat. En pssst… dat laatste kan nu met 25,- korting. Die kun je hier nog tot 30 juni regelen. Enjoy!

Wat zou jij nooit meer doen op reis?

16 Comments

 • Marieke

  28.05.2014 at 10:55 Reply

  Wat ik nooit meer zou doen op reis? Denken dat we de route wel af kunnen snijden. Dat kon ook, alleen hadden we – eenmaal boven – links moeten gaan en niet rechts… Wanneer je dan vervolgens dénkt de rode route te volgen, hopeloos verdwaald in het diepe bos en uiteindelijk na 6 uur lopen gered moet worden door het Mountain Rescue team… Tja, dat zou ik niet nog een keer doen ;) Haha

 • Eva

  28.05.2014 at 11:12 Reply

  Die opdringerige mannetjes lijken me nog het meest vervelend. Ik heb nog bijzonder weinig gekke dingen meegemaakt maar ik ben wel gestopt met het aannemen van het aanbod van de AirBnB of Wimdu verhuurder om mijn transfer naar de stad te regelen, zelf is altijd zo-veel goedkoper!

 • Esther

  28.05.2014 at 11:33 Reply

  Leuk geschreven! Toen ik 16 was en naar Turkije ging op vakantie naar een zeer toeristische badplaats ben ik ingegaan op het ‘vriendelijke’ aanbod van iemand om ons rond te leiden door de stad en met een auto door de bergen. Daarvoor hadden we wel al een tijd thee gedronken met hem dus ik vertrouwde hem en dacht ‘wat aardig’. Na afloopt wilde hij ineens flink wat geld voor de rondleiding… Echt een tourist trap. Nu snap ik niet hoe ik ooit zo naïef heb kunnen zijn. Vooral ook omdat ik dat normaal niet was. Dit laat ik me niet nog een keer gebeuren op zo’n toeristische plek.
  Inmiddels weet ik ook dat er voldoende locals zijn die het wel oprecht leuk vinden je wat te laten zien zonder daarvoor iets terug te hoeven.

 • Marlissa

  28.05.2014 at 15:04 Reply

  Dat van dat kleingeld is wel heel bizar, maar dat vergeet je inderdaad nooit meer! Leuk om te lezen:)

 • Annika

  28.05.2014 at 18:18 Reply

  Die van Mexico was zeker op het vliegveld van Cancun? Heel herkenbaar! Gelukkig had ik van te voren al gelezen dat er veel vervelende mannen zouden zijn die je naar de taxi sturen en zeggen dat er geen bussen gaan. Alhoewel ik vervolgens de bus toch niet kon vinden en te veel betaalde voor een collectivo, oh well.

 • Evey | Style Spy

  29.05.2014 at 09:37 Reply

  Haha die momenten van Ai Evey ken ik ook heel goed!
  Ja die stopovers, met dat lange reizen kan je soms niks meer he!
  Haha die koffer laten dragen ken ik! Niks we doen het gratis en ze nemen het gewoon mee zonder te vragen, vet irritant. Ook al hoefde ik maar 100 bath ofzo te betalen, gaat om het principe..

  Haha wat een irritante buschauffeur, ik snap het niet haha.

 • Daphne

  29.05.2014 at 09:41 Reply

  Hoe leuk om te lezen is dit! Ik moet nog eens goed over die dingen madenken.

 • Laura

  30.05.2014 at 08:10 Reply

  Wat raar van dat klein geld zeg! Hij had zeker een slecht dag? Ik heb gelukkig nog geen dingen mee gemaakt die ik nooit meer zou doen.. Of misschien wel bedenk ik mij net. In spanje naar een Lidl lopen die toch wat verder weg blijkt te zitten en dat terwijl er op 10 min afstand ook 1 zit.. Pff! Volgende keer dus eerst maar vragen haha!

 • Jonne

  30.05.2014 at 13:12 Reply

  Mijn les is niet te veel bagage meenemen. Vroeger liep ik altijd te sjouwen met spullen die ik niet aandeed (bijvoorbeeld 3 jeans meenemen naar een bestemming met 40+ temperaturen).

 • Food Love and Happiness

  02.06.2014 at 05:31 Reply

  haha wat leuk om te lezen. Die hostelkamer lijkt me een nachtmerrie. Doet me denken aan mijn vakantie naar Curacao, waar ik niet in zo’n mooi luxe hotel/appartement verbleef, maar bij familie (van m’n ex). Ik wil, en mag, niet klagen hoor, maar beeld je dit in: een toch redelijk armoedig huis, geen koud water om te douchen (of je moet 5 uur ‘s ochtends opstaan zodat de leidingen nog niet zijn opgewarmd), het huis staat op laag gebied, tussen allerlei andere huizen (dus geen wind, en nee, airco is er natuurlijk niet) en dan, terwijl je al zwetend je bed in duikt (met van die plakkerige flanellen (?) lakens, valt ook nog ‘s nachts de stroom uit….weg ventilator. Man wat heet! Verder heb ik het heel leuk gehad hoor;)

 • Marcella

  03.06.2014 at 06:02 Reply

  Leuk blog! Wij hadden naar Nieuw-Zeeland op de heenweg 16 uur in Singapore en op de terugweg 20 uur. Beide keren waren we er rond 17 uur en gingen we dus de nacht in. Ik heb niet onwijs veel gezien van de stad, maar het was superfijn om tussen twee lange vluchten in even te slapen, douchen en het zwembad in te ploffen. Een echte aanrader! Wij waren ooit 4 nachten op het Italiaanse Sardinië en scheurden we veels te snel het bizar mooie eiland over. Zonde! Ik zou voortaan altijd zoveel mogelijk tijd aan een stad/land/regio proberen te besteden. En ik wil graag meer zien van een land. Frankrijk is meer dan alleen Parijs!

 • Anouk

  08.06.2014 at 05:53 Reply

  Ooooh, wat een heerlijke foto’s weer! Al gaat het juist even om de ‘tips’ die beter niet kunt doen of goed moet onthouden. Raar van dat klein geld… wel een hele handige tip, sta je daar anders mooi! 40 uur reizen lijkt me ook zwaar, heel zwaar. Zo vermoeiend dat je niets meer op kunt slaan. Hoe is je trip tot nu babe:D?

 • Tea - theFourOhSeven

  08.06.2014 at 15:21 Reply

  tof lijstje!

  Vanaf deze maand kun je in Londen bussen niet meer met geld betalen, alleen met de OV kaart, dat gaat zo chaotisch worden.

 • Sheelagh

  16.06.2014 at 11:15 Reply

  Leuke post en fijne foto’s! Zo’n lange reis is idd niet aan te raden… Op weg naar Thailand had ik ooit een stop van 10 uur in Dubai. En in Argentinie zat ik eens 26 uur in de bus. Nooit meer!

 • Sas

  18.06.2014 at 08:02 Reply

  Wat een leuk artikel!

 • Joost

  18.06.2014 at 12:03 Reply

  Hey,
  Leuke blog!
  Volgens mij had ik hetzelfde ticket naar Auckland, met China Airways right? Ik ben wel overal gestopt. Maar ik zag jij op de terugweg ook (one day in Taipei).
  Ik volg je
  Ciao

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: