5x doen in Riga - Travel lifestyle.nl
6940
post-template-default,single,single-post,postid-6940,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

5x doen in Riga

Belofte maakt schuld. Dit keer geldt dat dubbel. Zeven blogposts in een week. Elke dag een. En ik kan je zeggen: sometimes life just gets in the way. En dat is stiekem maar goed ook. Daarom zit ik nu om 11 uur ‘s avonds alsnog een blog te typen die ik al maanden wil delen. Als ik mezelf die zeven niet had opgelegd, had ik al lang het bijltje erbij neer gegooid. Maar ik vond dat plezier in het bloggen, dat ik ruim 4 jaar geleden ontdekte, afgelopen week weer terug. Dus in plaats van mijn laptop aan de kant te laten liggen na een heerlijke dag vol leuke en fijne gebeurtenissen, sla ik hem gewoon weer open.

Hier ben ik dan. Met mijn favorieten in Riga. Want in januari meldde ik al dat mijn 10 favorieten uit Riga ‘snel’ online zouden komen. Dat tweede deel van die belofte. En hier zijn ze dan. Althans deel I. Want ik vond last minute dat ik toch een aparte blogpost voor al die lekkere restaurantjes en cafes moest maken. Alles op zijn tijd. En alles met de aandacht die het verdient. Dus hier vast 5x toffe dingen die je kan doen in deze fijne stad. Zomer of winter. Weer of geen weer. En dat lekkere eten? Dat komt de volgende keer. Een stuk sneller dan deze. Zeker weten.

Riga streets

Riga alley

Riga coffee

Riga art deco

Riga beer

Riga bike tour

Riga view

Riga harbour

Riga street by night

Riga street

Riga cafe

1.Fietsen met Riga bike tours: Ķīpsala & de haven

We verlaten de oude stad via groene parken en wijdse straten met statige panden. De brug over. Wind door mijn haar en af en toe slaan de regendruppels in mijn gezicht. Maar het geeft niet. Ik geniet met volle teugen van de omgeving en de mooie verhalen van mijn gids. Onze eerste stop is Ķīpsala, een eiland in de Daugava. Oud en nieuw staan er vrolijk naast elkaar. Soms is er geld en worden er prachtige projecten opgeleverd. Soms is dat dat er niet en blijft die bouwval een bouwval.

We fietsen verder. Een pracht van een trein komt voorbij. Die keert hier. Dus we wachten even voordat hij weer teruggaat. Onze fietstocht gaat verder. Richting de haven. We crossen door plassen over industrieterreinen. De boomstammen liggen op stapels zo hoog als flatgebouwen. Fabrieken. Leegstaande panden. Iets wat eerst een art scene was en nu weer langzaamaan terugveroverd wordt door projectontwikkelaars en luxe restauranthouders. Het is een bijzondere mix. Na ruim 2 uur fietsen, keren we weer terug richting het oude centrum. We doen nog wat parken aan en staan tenslotte weer in de Riharda Vāgnera iela. Te voet vervolg ik mijn tour door Riga. Maar fietsend geeft toch net dat beetje extra. Aanrader!

2. A bird’s eye view & andere toeristische highlights

Het prachtige uitzicht vanaf de Petrikerk. De ‘3 broeders’; Middeleeuwse huisjes naast elkaar. De verschillende pleinen: Livu, Dome & het Stadhuis. Het monument van de vrijheid midden op straat. ‘House of Blackheads’. De gigantische markthal met verschillende hangars vol eten en drinken. De groene parken en wandelen langs het water. Sla de toeristische trekpleisters in Riga niet over. Een halve dag wandelen door het oude deel van de stad en je vindt ze bijna allemaal op loopafstand van elkaar.

Riga art deco style

Riga St. pieter

Riga mural and bikes

Riga brownie

Riga Kolonade

Riga industry

3. Art Nouveau: Elizabetes & Alberta Street

Je blijft naar boven kijken in het episch centrum van de Art Nouveau in Riga. Meer dan 1/3 van de gebouwen in de kern van de stad is gebouwd in deze stijl. En het is prachtig. De hoge gebouwen. De versierde gevels. De kleuren. En de vormen. Door heel Riga heen kun je de mooiste architectuur vinden, maar voor de echte pareltjes ga je naar Elizabetes Iela en Alberta Iela. Zo mooi.

4. Verdwalen in de fijne straatjes

De ene muur is roze. De ander oranje. Daar vind je een blauwe deur. Of lieve luikjes. De kinderkopjes lopen niet altijd even comfortabel, maar de sfeer maakt alles goed. Charmant. Idyllisch soms. Schilderijtjes aan de muur. Dansende poppetjes onderaan. Dwalen door deze steegjes is een klein feestje. Een oude man staat in de deuropening. Onze blikken kruisen elkaar en we lachen. Dit is Riga. Ik struin nog even verder voordat ik weer op een van de hoofdstraten sta. Niet gezocht, wel gevonden.

5. Genieten van de lokale keuken

Knusse koffietentjes. Fijne bagels. Heerlijke dinertjes in hippe tenten. En op de vegetarische tour. Het kan allemaal in Riga. De lokale keuken is verrassend goed en je hebt er voor iedereen wat wils. Aan de ene kant veel vlees, vis, aardappel en zware gerechten. Aan de andere kant ook heerlijke vegetarische tentjes of lekkere koffie. Stay tuned voor fijne adresjes en kijk eens op de blogs van Anouk of Bianca voor meer tips!

Happy weekend! ♡

Riga birds

Riga cute

Riga yellow buildings

Riga hotelroom

Riga empty street

Riga colorful houses

Riga view from the top

Riga doors

Riga walls

Riga three brothers

Tags:

7 Comments

 • Marcella

  13.04.2016 at 08:53 Reply

  Riga staat al lange tijd onwijs hooooog op mijn wishlist. En jouw foto’s bewijzen maar weer dat ik er echt naartoe móet! Mooie stad, en zo te lezen ook zeer sfeervol. Lijkt me echt heel tof om daar rond te dwalen.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   18.04.2016 at 14:11 Reply

   Aah, lief, dankjewel! Het is inderdaad een prachtplek. Heel fijn voor een weekendje weg :)

 • Yvonne

  20.05.2016 at 13:37 Reply

  Na een bezoek aan Tallinn vorig jaar wil ik ook graag deze stad zien. Anders, maar toch een beetje dezelfde sfeer stel ik me zo voor. Ook in Tallinn was het heerlijk verdwalen in kleine straatjes, dat zou ik in Riga zeker ook willen doen!

 • Yvonne

  29.05.2016 at 12:58 Reply

  Wat een leuke stad is het toch he. Riga heeft me echt positief verrast. Deze foto’s brengen me terug!

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   20.07.2016 at 15:06 Reply

   Aah super leuk, thanks! Vond het ook echt een feestje :)

 • Saskia

  04.08.2016 at 11:29 Reply

  Wat een prachtige foto’s! Lijkt me echt een prachtige stad om ‘live’ te zien…

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   20.08.2016 at 21:36 Reply

   Lief, dankjewel! Ik vond het geweldig :)

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.