Bilbao: Baskische parel - Travel lifestyle.nl
417
post-template-default,single,single-post,postid-417,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Bilbao: Baskische parel

Denk Spanje. Denk stad en strand. Denk lekker eten, denk cultuur, denk winkelen. Denk Bilbao! He? Bilbao? Ja zeker, deze parel verscholen tussen de bergen van het Baskenland aan de noord-west kust van Spanje is een heerlijke plek voor een stedentrip. Nee, de allure van Barcelona of Madrid heeft het niet, maar mocht je op zoek zijn naar iets anders, naar cultuur, naar lekker eten; dan is een trip naar Bilbao een goede keuze!

BilbaoGuggenheim Bilbao BilbaoFlowers BilbaoSky

Stad met twee gezichten

De meeste bezienswaardigheden, hotels, winkels en restaurants bevinden zich of in de Casco Viejo, het oude stadsdeel, of in Bilbao Centro, het nieuwe stadsdeel. Deze twee delen worden gescheiden door de Nervión rivier en met elkaar verbonden door een aantal loopbruggen, waarvan de Zubizuri loopbrug al een bezienswaardigheid op zich is. In de oude binnenstad kun je heerlijk struinen door smalle straatjes, shoppen, of pintxos (Baskische tapas) eten op een terrasje. Je kunt talloze kathedralen en kerken bezichtigen, Mercado de la Ribera bezoeken, de allergrootste overdekte markt van Europa of slenteren over de Plaza Nueva. Net buiten het historische stadscentrum vind je de Basílica de Begoña, een oude pelgrimskerk boven op de heuvel. Na een wandeling van een klein half uurtje of een ritje met de lift (!) vanaf de Iglesia de San Nicolas de Bari, heb je een prachtig uitzicht over de stad met de in de mist gehulde bergen op de achtergrond; een plaatje!

Een vestiging van het wereldberoemde Guggenheim museum, een mega puppy van bloemen, hippe winkels, lekkere restaurants en brede schone straten en parken voor wandelaars en fietsers kun je vinden in het nieuwe centrum van de stad. Ondanks de karakteristieke en schilderachtige uitstraling van de straatjes in de Casco Viejo, is Bilbao Centro allesbehalve kil en vormt het juist een heel mooi en stijlvol contrast. De combinatie van deze twee stadsdelen maakt Bilbao een heel veelzijdige stad met voor ieder wat wils.

BilbaoView

Vamos a la playa

Voor iedereen die vindt dat een vakantie zonder minimaal één stranddag niet tot een vakantie gerekend mag worden, heb ik goed nieuws! Bilbao is na Barcelona de grootste havenstad van Spanje en ligt dus ook vlakbij de kust. Met de auto zit je zo aan de intiemste plekjes van de Baskische kust, maar ook met de metro lig je binnen een uurtje op het strand. Stap uit bij “Plentzia” en je komt in een heel gezellig dorpje met een heerlijk strand waar je heel de dag kunt genieten van het echte vakantiegevoel. Dan moet het natuurlijk wel lekker weer zijn en dat kan helaas in Bilbao nog wel een beetje tegenvallen. Toch staat de zomer in de meeste gevallen wel garant voor een zonnetje met lekkere temperaturen. Ga je in het voorjaar of in de herfst? Dan heb je de meeste kans op regen, maar heb je ook minder andere toeristen om je heen.

BilbaoPlentzia

Openbaar vervoer

In Bilbao kun je zowel gebruik maken van de bus als van de tram en de metro. Over het algemeen ligt de frequentie best hoog en zijn de kosten laag. Een kaartje koop je op het tram- of metrostation zelf en binnen een mum van tijd ben je op de plaats van bestemming. Toch is het aan te raden om af en toe de tram links te laten liggen en lekker een wandeling te maken langs de rivier. Lekker eten? Check. Cultuur? Check. Strand? Check. Vermaak? Dubbel check!

4 Comments

 • Nina

  05.06.2012 at 11:03 Reply

  Wat een leuke blog heb je! Ik vond Bilbao ook super om heen te gaan :)

  • Michelle The World is a Book

   05.06.2012 at 19:09 Reply

   Dankjewel! Wat leuk dat je een berichtje achterlaat. Zit nu op jouw blog, ziet er heel leuk en vooral smakelijk uit!

 • Alicante – Dénia met de tram | The World Is A Book

  29.01.2013 at 23:31 Reply

  […] heerlijk neer te ploffen aan het strand, maar ook stedentrips naar bijvoorbeeld Madrid, Barcelona, Bilbao, Sevilla en Valencia zijn aan te raden. Naast grote steden kent Spanje ook heerlijke dorpjes en […]

 • De 10 andere tofste steden tot nu toe | Travel lifestyle.nl

  10.12.2013 at 22:53 Reply

  […] Bilbao – Ja, Madrid is mijn grote liefde. En ja, Barcelona is tof. Maar wat heeft Bilbao mij aangenaam verrast. Het nieuwe naast het oude deel; het gekke Guggenheim museum, de tapas die […]

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.