Bosnië voor beginners: mini-route & slaaptip - Travel lifestyle.nl
7233
post-template-default,single,single-post,postid-7233,single-format-standard,hazel-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.0.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Bosnië voor beginners: mini-route & slaaptip

De wolken hebben plaatsgemaakt voor een stralende zon. Na een ontspannen ritje op de ferry vanaf Hvar, rijden we op de binnenwegen van Kroatië via Drvenik en Ploče de grens met Bosnië tegemoet. Vrij als een vogel. Blij als een kind. Niets leuker dan weer een nieuw land ontdekken. Al zijn we Kroatië nog lang niet zat. Dus nemen we onze tijd. En stoppen we stiekem veel te vaak om van het uitzicht te genieten. De afstanden zijn klein en voor we het weten, zijn we er al.

De grensovergang tussen Kroatië en Bosnië gaat niet onopgemerkt voorbij. Maar liefst 3 hokjes moeten we langs. Allemaal inclusief paspoorten. Waar even ingebladerd wordt. Papieren van onze huurauto. Waar even naar gekeken wordt. En zowaar een vriendelijk knikje wanneer we onze weg mogen vervolgen. De bochtige eenbaanswegen van het prachtige Kroatië laten we achter ons. Een lege, splinternieuwe snelweg met 3 banen ligt voor ons. Twee dagen. Een nacht. Langer hebben we helaas niet. Bosnië is anders. Dat merken we gelijk. De tekenen van die gruwelijke oorlog nog helemaal niet zo lang geleden zijn beter zichtbaar. Kapot geschoten huizen staan hier en daar verloren langs de kant. Nieuwe wegen wisselen zich af met hobbelige landweggetjes. Weidse groene vlaktes met oude, vervallen huisjes. En veel snelle auto’s. Dat dan weer wel.

croatia-drvenik-view-from-ferry

croatia-to-bosnia-ploce

croatia-to-bosnia-road-ploce

Bosnia waterfalls

Bosnia Mostar tree

Bosnia Mostar old bridge

Bosnia Blagaj

1. Kravice watervallen

Onze eerste stop bestaat uit de Kravice watervallen. Het welbekende geluid van duizenden liters water die naar beneden storten, komt ons tegemoet. De mist van water verkoelt ons gezicht. En we vervolgen onze weg via een gebaand pad naar beneden. Het is een zonnige zaterdag in mei. En druk. Lang niet alleen toeristen bezoeken deze prachtige plek. Ook voor locals is dit een fijn gezinsuitje in het weekend. Wanneer we terug naar boven lopen, besluiten we de omweg te nemen en slaan we rechtsaf. De weg kronkelt zich langzaamaan naar boven en vanaf dit punt hebben we het mooiste uitzicht. Geen mens te zien. Het is stil. En even lijken de watervallen nog indrukwekkender dan beneden.

De Kravice watervallen liggen op een uurtje rijden vanaf Mostar en zijn een ideale tussenstop. Oja, volg gewoon old school de bordjes met het watervalsymbool. Google Maps stuurt je via hele kleine bijzondere weggetjes naar de achterkant van de watervallen. Waar je het water alleen hoort. En niet ziet ;-)

bosnia-kravice

bosnia-kravice-waterfalls-from-above

bosnia-kravice-bridge

bosnia-kravice-waterfalls

2. Mostar

Ja, het is toeristisch op een beetje vreemde manier. En druk. En af en toe komt er een stoet Chineze toeristen voorbij met vlaggetjes. Maar dat mag de pret niet drukken. Mostar ziet eruit als een sprookje. Met bruggetjes, turquoise water, gladde cobble stones, bakstenen huisjes en kerken en moskeeën. Een en al magie wanneer we op een terrasje de klokken van de kerktoren kunnen horen aan de ene kant en de oproep voor het gebed in de moskee aan de andere kant. Zo bijzonder.

‘s Avonds komt het stadje tot leven. Geldautomaten laten zich echter moeilijk vinden. Dus voordat we eindelijk kunnen neerploffen, zijn we al drie keer heen en weer gelopen. Het is ondanks dat fijn struinen door de verlichte straatjes. En uiteindelijk komen we uit bij Konoba Taurus, wat leuk aan het water ligt en wel heel vriendelijke prijsjes heeft. Over vriendelijk gesproken: de mensen in Bosnië zijn ontzettend lief en gastvrij. Zo ook in het fijne hotel Villa Anri waar wij sliepen. Neem een kamer met toegang tot het terras. Dan kijk je uit over Mostar, de brug en het groene water. Een plaatje!

bosnia-mostar-cuteness

bosnia-mostar-villa-anri

bosnia-mostar-souvenirs

bosnia-mostar-mosque

bosnia-mostar-flowers

bosnia-mostar-leafs

bosnia-mostar-houses

3. Blagaj

Wanneer je vanuit Bosnië terugrijdt naar Kroatië, stop dan zeker even bij Blagaj. Dit magische dorpje draait vooral om de Blagaj Tekke. Voor een klein bedrag mag je deze bijzondere, religieuze plek bezoeken. Het ligt prachtig in een rotswand met het kabbelende water van de rivier ernaast. Een oase om even bij te komen en je benen te strekken voor je weer verder reist.

blagaj-and-river

blagaj-path

blagaj-details

blagaj-river

blagaj-view

bosnia-to-croatie

Heb jij een favoriete plek in Bosnië?

16 Comments

 • Denise

  16.10.2016 at 20:51 Reply

  Ben afgelopen zomer in Banja Luca geweest en wat een ontzettend mooie en leuke stad was dat in Bosnië, maar dit ziet er ook heel aantrekkelijk uit. Deze plekjes gaan op mijn reis lijstje ?

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   09.11.2016 at 08:32 Reply

   En ik zet Banja Luca op mijn lijstje: daar hoor ik ook steeds meer over haha!

 • Daphne | Travelshot.nl

  16.10.2016 at 21:44 Reply

  Fijn artikel en prachtige foto’s! Begin deze maand was ik in Mostar en bij de Kravice watervallen, ik was echt positief verrast door deze plekjes! Blagaj heb ik niet gezien, maar ziet er als ik de foto’s zo zie ook prachtig uit :-)

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   09.11.2016 at 08:31 Reply

   Lief, dankjewel! Mooi daar he? Vond het ook echt een feestje!

 • Anouk

  17.10.2016 at 07:15 Reply

  Wat een fijne foto’s weer Mich! Krijg door je tekst heel veel zin om dit land ook eens te ontdekken. Het is nog een onontdekt pareltje volgens mij.. Als mensen lief & gastvrij zijn doet dat al veel he? Maakt de reis zo compleet <3.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   09.11.2016 at 08:30 Reply

   Lieeef, thanks! Jaa, EENS! Totaal andere ervaring kan het dan zijn <3

 • Linda

  17.10.2016 at 17:03 Reply

  Wauw, wat ziet dat er prachtig uit allemaal. Ik ben alleen nog maar in Banja Luka geweest om de Bosnische familie van mijn vriend op te zoeken, maar ik wil nog veel meer van Bosnië en ook van Kroatië zien. Volgende zomer wil ik graag een roadtrip maken door deze landen, dus je tips zijn allemaal zeer welkom! De watervallen, Mostar en Blagaj gaan in ieder geval op mijn lijstje.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   09.11.2016 at 08:30 Reply

   Aah tof om te horen! Een roadtrip hier is echt geweldig. Wij hadden maar 6 dagen, inclusief 2,5 in Dubrovnik, dus als je meer tijd hebt: zeker nemen ;-)

 • Saskia

  18.10.2016 at 20:54 Reply

  Wauw.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   09.11.2016 at 08:29 Reply

   Haha, thanks!

 • Linda | travellersoftheworld

  23.10.2016 at 14:50 Reply

  Leuk artikel en prachtige foto’s! Bosnië staat al een tijdje op mijn lijstje, maar je leest er zo weinig over, leuk om nu eens wat tegen te komen :)

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   09.11.2016 at 08:29 Reply

   Lieeef, thanks! Zeker een aanrader <3

 • Eva

  08.11.2016 at 13:00 Reply

  Zo gaaf! Bosnië is een van de vele landen waar ik nog graag heen zou willen, het lijkt me zo mooi daar en nog niet helemaal verpest door te grote toeristische trekpleisters.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   09.11.2016 at 08:27 Reply

   Jaa, en ik wil terug haha! So much to see so little time ;-)

 • Marlies

  22.11.2016 at 17:45 Reply

  Nooit bij stilgestaan om naar Bosnië te gaan en ben ik blij dat ik hier ben terecht gekomen.
  Prachtig lijkt het me daar!

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   26.11.2016 at 10:08 Reply

   Wat leuk om te horen :) Inderdaad een prachtplek! Aanrader :)

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: