Ik was even stil - Travel lifestyle.nl
5395
post-template-default,single,single-post,postid-5395,single-format-standard,hazel-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.0.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Ik was even stil

Ik was even stil. En van binnen ben ik dat nog steeds. Donderdagavond vertrok ik weer voor een weekend naar Edinburgh. En stond ik op dezelfde plek waar zoveel mensen die ochtend nog gestaan hadden. Die ochtend nog hun koffers en tassen ingechecked hadden. Die ochtend nog afscheid genomen hadden van familie en vrienden. Die ochtend nog vol hoop en vol enthousiasme op een vliegtuig gewacht hadden. Die ochtend nog aan een reis begonnen die een reis van hun leven zou moeten worden. Die mensen, die waren er niet meer. Die reis, die kwam nooit meer. Nooit eerder op Schiphol voelde ik me zo leeg.

Met dezelfde passie, hetzelfde kriebelende gevoel en dezelfde reiskoorts op naar onbekende bestemmingen. De wereld leren kennen door er zelf op uit te trekken. Allemaal, zo blijkt inmiddels, met een eigen verhaal. Mensen die het avontuur tegemoet gingen, kinderen wiens leven eigenlijk nog moest beginnen, mensen die op het punt stonden de wereld een beetje beter te maken en mensen die weer naar huis gingen. Klaar om hun geliefden in de armen te sluiten. Stuk voor stuk mensen met plannen, met dromen voor de toekomst. Maar zelfs die droom, die reis, die ze op dat moment aan het verwezenlijken waren, mocht niet meer uitkomen.

Mensen met wie ik me op de een of andere manier verbonden voel. Terwijl ik ze niet ken. Maar sinds donderdagavond, sinds het push-bericht van Nu.nl op mijn telefoon, sinds het “ah oh foute boel gevoel” na het lezen over een neergestort vliegtuig op de grens van Oekraïne met Rusland, krijg ik deze mensen niet meer uit mijn hoofd.

Ik keek om me heen en zag mensen eten. Mensen praten. Mensen lachen. Mensen haasten. Mensen koffers slepen. Mensen zitten. Mensen lezen. Dingen die mensen altijd op Schiphol doen. Terwijl voor heel veel mensen de wereld stil stond, bleef deze hier gewoon draaien. De wereld verloor weer een stukje van haar onschuld. En ik blijf zitten vol ongeloof, vol verbijstering, vol gevoelens van onrechtvaardigheid. Slachtoffers geworden van een oorlog die niet van hun was. En waar ze, zelfs nu ze er niet meer zijn, weer slachtoffer van worden. En met hen, zo veel nabestaanden. Zoveel geliefden, families, vrienden, collega’s, klasgenoten en kennissen die zonder hun verder moeten.

Ik begrijp het niet. Waarom is die rotvraag die we altijd stellen, maar waar we nooit echt een antwoord op krijgen. Toen ik gisteren langs de bloemenzee op Schiphol liep, was ik stil, was iedereen stil. En ik, ik blijf van binnen nog even stil. En denk heel hard aan al die mensen die hun geliefden verloren hebben op die pikzwarte donderdag.

Rust zacht lieve, dappere mensen. Rust zacht.

20 Comments

 • Evey | Style Spy

  21.07.2014 at 18:43 Reply

  Mooi geschreven meid.Lijkt me gek om daar langs de bloemen te lopen. Het is ook nog zo vers en er is zoveel gerommel daar met het terugkrijgen van mensen en spullen,vreselijk. Geen woorden voor.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   25.07.2014 at 20:04 Reply

   <3 <3 <3

 • Linda

  21.07.2014 at 19:02 Reply

  Ik stil met je mee.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   25.07.2014 at 20:05 Reply

   <3

 • Esther

  21.07.2014 at 19:04 Reply

  Mooie woorden.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   25.07.2014 at 20:05 Reply

   <3

 • Linda

  21.07.2014 at 22:12 Reply

  Heel mooi omschreven. Ik denk dat we er allemaal een beetje stil van zijn. We lijken zo veilig te zijn ons Nederland, zonder oorlog en natuurrampen, maar zo komt het toch even heel dichtbij.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   25.07.2014 at 20:05 Reply

   <3

 • Jennifer

  22.07.2014 at 09:25 Reply

  Mooi geschreven. Ik kwam vanochtend weer terug van twee weken Frankrijk. We hebben er weinig van meegekregen, we zaten daar zonder internet, tv en telefoonverbinding. Maar ik open net mijn laptop en zie dat een neef van mij vrienden is verloren, dat mijn nichtje een van haar beste vrienden is verloren, dat studiegenoten een vriendin zijn verloren … Het hakt er hier ook enorm in terwijl ik de personen in kwestie ook zelf niet persoonlijk ken. Zo gek, dat je zo afgesloten van de wereld kunt zijn als je geen media om je heen hebt, maar nu komt het dubbel zo hard aan. Wat een ellende …

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   25.07.2014 at 20:06 Reply

   Sterkte! <3

 • Food Love and Happiness

  22.07.2014 at 10:08 Reply

  Mooi geschreven Michelle. Lijkt me heel bizar, om met deze wetenschap zelf ook weer te moeten vliegen. Niet omdat je het op jezelf wil betrekken, maar juist omdat je je dan zo goed kunt verplaatsen in al die andere mensen, die inderdaad ook een avontuur tegemoet gingen, of wat dan ook. Mensen met een verhaal en een leven…heel onterecht, oneerlijk en onmenselijk dit.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   25.07.2014 at 20:06 Reply

   <3 <3 <3

 • Shaz

  22.07.2014 at 11:48 Reply

  Prachtig geschreven. Het is nog steeds erg onwerkelijk.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   25.07.2014 at 20:06 Reply

   <3

 • Lyanne

  23.07.2014 at 08:29 Reply

  Wat super mooi geschreven Michelle. Ben het helemaal met je eens, het is zo onwerkelijk!

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   25.07.2014 at 20:07 Reply

   <3 <3 <3

 • Anouk

  24.07.2014 at 01:16 Reply

  Jeetje, lieve Michelle… ik heb kippenvel all ove my body. Wauw, de woorden die je schrijft raken me, het raakt me opnieuw. Wat beschrijf je het prachtig, voor hoe ver we dit prachtig kunnen noemen natuurlijk. Wat een rare wetenschap.. inderdaad je vliegt verder om je dromen na te jagen, en voor sommige was plots een ander lot bepaald. Pffff, tranen als ik het zie, eraan denk… prachtige blog, prachtig prachtig.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   25.07.2014 at 20:07 Reply

   <3 <3 <3

 • Laura - What about her

  24.07.2014 at 17:36 Reply

  <3

 • Michelle | Travel lifestyle.nl

  25.07.2014 at 20:07 Reply

  <3 <3 <3

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: