Treinen naar Warschau - Travel lifestyle.nl
6790
post-template-default,single,single-post,postid-6790,single-format-standard,hazel-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.0.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Treinen naar Warschau

Ik zit op het klapstoeltje en kijk naar buiten. De zon schijnt door het grote raam naar binnen. Het Poolse landschap schiet voorbij. Boerderijen, dorpen, vervallen huizen, bossen, weilanden en industrieterreinen. Soms stopt de trein even op een voor mij onuitspreekbaar station. Kleine bankjes. Goederentreinen. Gekleurde huizen en rijen flatgebouwen. De strakblauwe lucht. Weinig reizigers stappen in of uit. De meeste hebben vandaag allemaal dezelfde bestemming. Warschau. Maar liefst 17 uur eerder stapten we op de trein in Den Haag. Eerst naar Venlo. Toen Dusseldorf. Toen de nachttrein in Wuppertal. En dan nu, bijna Warschau. Voor het eerst in Oost-Europa. Voor het eerst verder dan Berlijn.

Wuppertal

Poland train

Train essentials

Poland station

Warschau taxi

Warschau modern

Warschau first view

Warschau fall

Warschau fall out

Onze lieve nachtsteward klopt op de deur. We krijgen onze treinkaartjes terug. En een kopje verse koffie. Hoe we daar aan toe zijn. “Ik ben gebroken”. Het zijn de eerste woorden deze morgen van lief. En toegegeven, ondanks de bedjes blijft het een nachttrein. Ik omschreef het ooit na een treinreis naar het Zweedse Lapland als “mijn hersenen die in mijn tenen zaten”. En zo voelt het eigenlijk weer. Niet meteen. Maar als we een paar uur later door de stad zwerven en neerploffen voor Poolse ‘pierogie’ voelen we pas echt hoe moe we zijn. Hoe heen en weer geschud we zijn. Zelfs als we zitten lijkt het alsof ons hoofd blijft bewegen. Maar hoe fijn was het. Die eerste etappe. Het begin van een prachtreis. Nieuwe avonturen. En nu al weer mooie herinneringen.

Warschau

Warschau water fountain

Warschau streets

Warschau street

Warschau street lights

Warschau square

Warschau shops

Warschau prays for Paris

Warschau main square

Warschau light

Warschau Karmnik

Warschau houses

In Warschau maakten we kennis met Oost-Europa. Met Polen. Slechts vier dagen hadden we. Maar vier uur was genoeg om dit land in ons hart te sluiten. In Warschau bleven we een middagje plakken. Ooit plat gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, nu een moderne stad met een mooie ‘oude’ stad. Onze bagage in een kluisje op het station. De eerste Zloty op zak. Zonder kaart en zonder voorbereiding staan we buiten het station. Het is zaterdag en druk op straat.

Warschau cute street

Warschau cute by night

Warschau culture science

Warschau couple

Warschau bubble

Warschau beauty

Warschau ally

Warscha pretty

Warscha park

Buzzing streets

Onze vermoeidheid vergeten we gelijk zodra we de verrassend moderne skyline van Warschau voor ons zien. Statige panden worden afgewisseld met hoge gebouwen. Klassieke muziek op straat. Bellenblaas. En af en toe een spatje regen of snijdende windvlaag. We struinen door parken, straten en vergapen ons aan de mooie gebouwen. De eerste tekenen van kerst zijn al zichtbaar. Om 16.00 uur is het donker. De dagen zijn hier kort. Maar dat maakt niet uit. De lampjes gaan aan. We gaan zitten voor soep en Poolse biertjes bij het leuke Karmnik. We slikken even bij het zien van de kleuren van de Franse vlag op het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Onze wangen zijn koud. Onze benen moe. Nu al blij met wat we meegemaakt hebben, pakken we de sneltrein naar Krakow.

 

Tags:

6 Comments

 • Linda

  26.11.2015 at 23:15 Reply

  Polen is zo leuk! Warschau ben ik zelf nog niet geweest, maar ik geloof dat dat snel maar eens moet gebeuren als ik jouw foto’s zo zie. Wauw!

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   01.12.2015 at 13:30 Reply

   Echt he, ik vond het ook een geweldig land. Hopelijk gauw weer een keertje terug ;-)

 • Lotte - scratchingmymap

  27.11.2015 at 08:01 Reply

  Wat een fijn artikel, ik heb meteen weer zin om de trein in te kruipen! :-)
  Benieuwd naar het vervolg.

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   01.12.2015 at 13:30 Reply

   Lief, dankjewel! Haha, ik ook. Ga mijn best doen :)

 • Yvonne

  10.03.2016 at 20:50 Reply

  Wat gaaf dat je dit met de trein hebt gedaan, op de 1 of andere manier kom je dan al met een heel ander gevoel zo’n stad binnen dan wanneer je met het vliegtuig gaat. Mooie foto’s ook weer!

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   13.03.2016 at 19:09 Reply

   Jaa, treinen is zo leuk! Heel mooie ervaring om zo een stad binnen te komen (en weer te verlaten ;-))

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: