Zomer of winter: Interrailen kan altijd - Travel lifestyle.nl
7399
post-template-default,single,single-post,postid-7399,single-format-standard,hazel-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,content_with_no_min_height,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.0.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Zomer of winter: Interrailen kan altijd

‘s Avonds in de trein gaan slapen en wakker worden in een nieuwe stad. Je foto’s van de ene bestemming bekijken, terwijl je op weg bent naar de volgende. Je vast inlezen in wat komen gaat. Of gewoon uren uit het raam staren, terwijl de mooiste landschappen en bijzondere steden aan je voorbij vliegen. Reizen met de trein vind ik een feestje. In de afgelopen 1,5 jaar deed ik 2x een Interrail-reis: vorige winter naar Polen, Tsjechië en Duitsland. En van de zomer (her)ontdekten we met CityZapper 4 bijzondere steden (Brussel, Charleroi, Düsseldorf en Hannover) in onze buurlanden. De Interrail-pas is een ideale manier om meerdere landen in één reis met elkaar te combineren.

Welke passen zijn er?

Ik maakte in beide gevallen gebruik van een Interrail Global Pass. Hiermee kun je met één pas reizen naar 30 verschillende landen in Europa. Voor jongeren onder de 26 jaar heb je al een pas voor 206 euro. Voor volwassenen boven de 25 beginnen de prijzen bij 267 euro. Je kan dan 5 dagen reizen in een aaneengesloten periode van 15 dagen. Dat was voor mijn tripjes naar het buitenland voldoende, maar je hebt ook passen waarmee je meer reisdagen hebt en bijvoorbeeld een maand weg kan. Wil je het houden bij één land? Kies dan voor de ‘One Country Pass’.

Een Interrail-reis: hoe werkt dat?

Wanneer je je pas thuis ontvangt, begint de voorpret al. Je krijgt namelijk ook een kaart van Europa waar de verschillende treinverbindingen op staan aangegeven en een handig boekje met informatie over hoe je je pas moet gebruiken. Voor elke rit vul je je begin- en eindstation in en de datum waarop je reist. Bij de kaartjescontrole laat je zowel je Interrail-pas als eventuele reserveringen zien. In de nachttreinen neemt de steward je pas vaak in. Deze krijg je dan de volgende ochtend, samen met een ontbijtje en warme koffie, weer terug.

Het traject met de nachttrein van Wuppertal naar Warschau reserveerden we vooraf. Die van Krakow naar Praag ook, omdat een slaap-coupé toch wel fijn is. Daadwerkelijk uurtjes pakken, blijft voor mij een uitdaging, maar al dommelend je bestemming binnenrijden op de vroege ochtend vind ik magisch. In andere treinen kun je vaak zonder reservering reizen. De trein naar Brussel namen we daarom een uurtje eerder. En die naar Charleroi bijvoorbeeld een uurtje later.

Bij treinen waarbij geen reservering nodig is, kan je ook overal plaatsnemen. In Duitsland is vaak wel aangegeven of een bepaalde stoel voor een bepaald traject gereserveerd is. Dan weet je of je later moet verkassen of kan blijven zitten. Voorkomen dat je op een druk traject moet staan? Reserveer dan vooraf een plekje. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden, variërend van enkele euro’s in Polen tot een paar tientjes voor de nachttrein.

Zomer of winter?

Je handen warmen aan een kop koffie in Krakow of van een biertje genieten aan de zonnige Maschsee in Hannover. In de regen de street art bewonderen in Charleroi of in de kou de John Lennon muur bekijken in Praag. Of je nu in november of in augustus de trein in springt: elk seizoen en elke stad heeft wat. In de zomer is het vaak drukker, maar zijn wel alle parken en evenementen (langer) open. In de winter liggen de prijzen wat lager, maar sta je soms voor een dichte deur. Eén ding is zeker: de trein rijdt het hele jaar door. Dus Interrailen kan altijd.

Tips & tricks

1. Met de Global Pass kun je 2x reizen in eigen land: op de eerste en de laatste dag van je reis. Schrijf dit wel goed op je pas.

2. Houd de website van Interrail in de gaten. Ze hebben soms aanbiedingen. Ik kocht mijn pas vorige keer bijvoorbeeld met 15% korting.

3. Let goed op welke treinen een reservering of supplement vragen en welke niet. Voor de meeste treinen in Duitsland en België geldt dat je zo kunt instappen. Je bent dan heel flexibel in wanneer je vertrekt. Nachttreinen (bijvoorbeeld die van Wuppertal naar Warschau en die van Krakow naar Praag) moet je van tevoren reserveren. Ook betaal je dan een toeslag voor een slaapplek.

4. Gebruik de apps van Interrail of NS Hispeed om vertrektijden en eventuele overstapmogelijkheden te bekijken. Veel treinen en stations hebben Wifi, dus kun je makkelijk en snel je route checken.

5. Als je de nachttrein neemt, ga dan pas na 19.00 uur weg. Je gebruikt dan maar één reisdag (namelijk de daaropvolgende dag) in plaats van twee. Zo haal je het meeste uit je pas bij lange afstanden.

Met een Interrail-pas kan je eindeloos bestemmingen combineren. Verder treinen in Oost-Europa en door Schotland en Scandinavië lijken mij geweldig. Al heb ik ook al jaren mijn zinnen gezet op een nog grotere treinreis: de Trans-Mongolië Express van Moskou naar Beijing. Waar ga jij graag met de trein naar toe?

Tags:

8 Comments

 • Marlies

  05.01.2017 at 21:52 Reply

  Eerst en vooral wat een prachtige foto’s!
  Ik heb eigenlijk nooit stil gestaan om te gaan interrailen. Ik denk dat het toch leuk is om het een keertje te hebben gedaan. Nu nadenken wanneer en waar naar toe! :) ;) Alvast bedankt voor de tips! Ik ga hier zeker rekening mee houden. :)

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   13.01.2017 at 10:00 Reply

   Hi Marlies, dank voor je leuke reactie! Ik heb het 2x ontzettend naar mijn zin gehad, dus zeker de moeite waard :) mocht je nog vragen hebben, mail me hoor! :)

 • Linda

  11.01.2017 at 21:02 Reply

  Je hebt me echt ontzettend enthousiast gemaakt! Toen ik jonger was leek Interrailen me echt geweldig, maar op een of andere manier is het er nog niet van gekomen om het ook daadwerkelijk te proberen. Voor komende zomer staat er al een roadtrip door de Balkan op de planning, maar voor de zomer daarna ga ik zeker eens nadenken over een interrailtripje langs verschillende Europese steden. Ik vind reizen met de trein echt heerlijk, dus dit lijkt me wel wat :) Dankje voor de leuke tip!

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   13.01.2017 at 09:48 Reply

   Hey Linda, dankjewel voor je super leuke reactie! En je roadtrip door de Balkan: echt heel tof. Ben heel benieuwd :) Interrailen is zeker ook de moeite waard. Kan gelukkig altijd ;-)

 • Evelyn

  26.02.2017 at 08:42 Reply

  Oehh dit wil ik nog heel graag een keer doen! Beetje jammer dat ik niet meer onder de jongeren val hahaha. En mooie reis heb je gemaakt <3

  • Michelle | Travel lifestyle.nl

   28.02.2017 at 16:52 Reply

   Haha jaa dat scheelt inderdaad wel. Maar als je hem met 15% korting aan kan schaffen is het ook heel erg goed te doen ;-)

 • Judith

  30.05.2017 at 21:13 Reply

  Excnlleet weblog right here! Also your website so much up fast! What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate hyperlink on your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 • Stedenbekijken

  17.08.2017 at 09:40 Reply

  Klinkt goed, ik ga dit volgende zomer uitproberen! Kan ik in de tussentijd sparen voor een goed fototoestel :-)
  Groetjes,
  Julia Koning

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: